Zetrzyj marchewkę i zrób ten placek z kremem i czekoladą. Zwykłe ciasto marchewkowe pójdzie w odstawkę

Dodano:
Placek marchewkowy z kremem i czekoladą Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
To nie jest zwykłe ciasto marchewkowe. To ciasto zaskakuje formą i smakiem. Wygląda i smakuje niczym z najlepszej kawiarni.

Ciasto marchewkowe nie kojarzy się z cienkim plackiem. A to ciasto formą przypomina bardziej brownie: jest płaskie i najlepiej piec je na dużej, płaskiej blasze. To ciasto w stylu klasycznego blondie, tyle że w wersji z marchewką i orzechami. A my do tego dodajemy jeszcze maślany krem i czekoladę.

Jak zrobić placek marchewkowy z kremem i czekoladą?

To ciasto bardzo proste, ale do jego zrobienia przyda się mikser lub robot. Chodzi o to, aby zmiksować na puszystą masę miękkie masło (wyjmij składniki wcześniej z lodówki) z cukrem, a potem jajkami. Masa ma być puszysta, a cukier się rozpuścić. Potem można dodawać resztę składników.

Ciasto najlepiej piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną masła. Kiedy ciasto się piecze, możesz uszykować krem: tu wystarczy jedynie zmiksować na składniki. Krem ma być lekki i puszysty, robi się go również na bazie miękkiego masła, ale potem, kiedy włożysz ciasto do lodówki, aby się schłodziło, krem zgęstnieje i lekko stężeje.

Dekorowanie czekoladą najlepiej zostawić na sam koniec i moment, kiedy ciasto (a przede wszystkim krem) będzie dobrze schłodzone. Wówczas czekolada szybko stężeje. Można tu wykorzystać tabliczkę gorzkiej czekolady, ale też gotowe polewy czekoladowe do rozpuszczania w kąpieli wodnej.

Przepis: Placek marchewkowy z kremem i czekoladą

Pyszne ciasto z korzenną nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 175 g mąki
  • 115 g miękkiego masła
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 125 g drobno startej marchewki
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

na krem:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 90 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło i cukier zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii, jajka i ubijaj, aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy i tartą marchewkę. Wymieszaj, przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 40 minut w temperaturze 165 stopni.
  2. Robienie kremuZmiksuj na puszystą masę składniki na krem.
  3. Łączenie ciasta i kremuNa dobrze wystudzone ciasto nałóż krem, wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj nią dobrze schłodzone ciasto (patrz zjęcie).

Jak podawać placek marchewkowy z kremem i czekoladą?

To ciasto wręcz stworzone do kawy: szczególnie polecamy je w najprostszej wersji, czyli z filiżanką czarnej, dobrej kawy. Można je też serwować z herbatą.

Gotowe ciasto świetnie smakuje i ładnie wygląda, kiedy jest udekorowane świeżymi owocami. Mogą to być np. maliny, truskawki, porzeczki albo borówki. Dodadzą świeżości, koloru i nieco przełamią słodycz samego ciasta i kremu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...